2007. szeptember 11., kedd

Savaria Történwlmi Karneval




Savaria Történelmi Karneválon vissza utazhatnak az időben: a három plusz egy napos eseménysorozat ugyanis a római korba kalauzolja látogatóit. A csütörtöktől vasárnap estig tartó rendezvény tizenegy helyszínen mintegy kétszáz programot kínál a városba látogatók számára a koncertektől a színházi előadásokon, "római" játékokon át, az ókori kirakodó- és rabszolgavásárig, gladiátor bemutatóig. Az apróságokat kézműves foglalkozások, mese- és bábelőadások várják, de a legbátrabbak vitézi hétpróbán is megmérettethetik magukat.

A szervezők az idén különösen sokat tettek mind a karneváli, mind az ókori hangulat megteremtéséért: nemcsak hogy kétezer évvel ezelőtti helyszínekké varázsolták a város nevezetes pontjait, illetve korhű jelmezekbe öltöztették lakóit, de az üzletek és a vendéglátóhelyek tulajdonosait is felkérték kirakataik és étlapjaik stílszerű átrendezésére. Ennek megfelelően a hétvégén Szombathelyre, pardon, Savariába látogatók egy mozgalmas ókori város hétköznapjaiba csöppenhetnek bele, amelynek iparosnegyedében gyertyamártó, fazekas, kovács, ötvös, sarukészítő, kőfaragó, lepénysütő, vámházában pénzváltó tevékenykedik, helytartói palotájában pedig folyamatosan helytartótanács "ülésezik", döntvén a polgárok ügyes-bajos dolgaiban. Az emberektől nyüzsgő piactéren nemcsak vásárolni, nézelődni lehet, de a mesterségek fogásait is el lehet lesni, vagy éppen - ha az embernek úgy tartja kedve - alkudni lehet egy-egy nem túl sovány és lehetőleg ép fogazatú rabszolgára.
A nappali, illetve az esti fáklyás, jelmezes felvonulásokhoz a város több pontján lehet csatlakozni - akár a szervezőknél ingyen kölcsönözhető jelmezben, akár anélkül.

A rendezvénysorozat egyik leglátványosabb produkciójaként a városháza elől kétszáz színes léggömb emelkedik majd a magasba, mindegyiken négy-négy kívánságszalaggal, amelyekre előzőleg Savaria lakói jegyezték fel a következő évi karneválig terjedő időszakra vonatkozó vágyaikat. Ugyancsak léggömbök segítségével emelkedik majd a levegőbe és viszi tovább a rendezvény jó hírét Savaria zászlaja is, amelynek szerencsés megtalálója meglepetés jutalomban részesül majd.
Csütörtöktől vasárnapig naponta kétszer lehet megtekinteni a város leghíresebb szülöttjének, Szent Mártonnak emléket állító középkori misztériumjátékot, amelynek főbb szerepeit olyan népszerű színészek játsszák, mint Újlaki Dénes, Hollósi Frigyes vagy az idős Szent Mártont alakító Jordán Tamás.

A Fő téren felállított színpadon néptáncbohózatok, óriásbábosok előadása mellett olyan neves előadókkal találkozhat majd a nagyérdemű, mint a Ghymes, a Besh'o Drom, Kaláka vagy Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes.
A Ferenceskertben íjász- és fakírbemutatókat, gladiátorjátékokat láthatnak az érdeklődők, de végignézhetnek egy "igazi" rabszolgalázadást is vagy divatbemutatón csodálhatják meg a kor kiemelkedő ruhatervezőinek alkotásait.

Miközben a Borok utcájában az ország minőségi bortermelői a Karnevál bora címért versengenek, a látogatók maguk is áldozhatnak Bacchus oltárán, ám nemcsak kóstolgathatják az ízletes nedűt, hanem borfelismerő versenyen is próbára tehetik a nemes ital fajtáiban való jártasságukat.

A legkisebbek részére a Kalandvár kínál tartalmas időtöltést, reggeltől estig tartó szórakozási lehetőséget. A nyolc kézműves-kuckóban fafaragást, gyöngyfűzést, bőrözést, agyagozást, gyékényfonást, vesszőfonást, rongybaba- és tölcsérbáb készítés fogásait sajátíthatják el az ügyeskezűek, a saját maguk által készített tárgyakat pedig haza is vihetik. Az igazi kalandokra vágyók a Regejáró sátorban hétpróbás játékban vehetnek részt: táltoson lovagolhatnak, bemerészkedhetnek a sárkány labirintusba, megkondíthatják a más és más mese- és bábelőadások közül válogathatnak.
A napközben a gyerek által benépesített Regejáró az éjszaka folyamán más funkciót kap: archív filmek vetítésével, koncerttel, táncházzal alternatív "felnőtt-megőrzőként" működik majd.  A 2006-os esti felvonulás képei a fotóalbumban megtalálhatók.
(idén elromlott a gépem, nem tudom az a pár db, ami a gépben volt megmenthető-e....)
A 2007-es program itt látható teljes egészében..

http://www.savariakarneval.hu/


Saját Karneváli képeim itt....

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás! Ha van kedved, nézd meg nálam a saját fényképeimet a karneválról. Az én gyerkőceim is beöltőznek minden évben. (Az idén már a picinek is veszünk ruhát! ) :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, okvetlen megnézem. Ezek szerint Te is a környéken élsz...

    VálaszTörlés