2007. október 18., csütörtök

A gyertya lángja üzen


Rating:★★★★★
Category:Other

Október - Mindenszentek hava

A gyertya lángja üzen.

A Mindenszentek azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, a halottak napjának ünnepi elõestéje, így e két nap összekapcsolódik. Az ünnep kezdete a IV. századba nyúlik vissza. Nyugaton 609-ben tûnt föl elõször, nemcsak vértanúkat, hanem valóban minden szentet november 1-jén Írhonban és Angliában kezdtek ünnepelni a 700-as években. A hozzátartozók „temetõjárása” már októberben megkezdõdik.

A sírokat az elmúlás virágaival díszítik. Mindenszentek estéjén az elõdök sírjánál összegyûlnek a rokonok, és a halottak üdvéért imádkoznak. Ilyenkor a néma könnyektõl a hangos zokogásig utat törhet magának az emlékezés, a fájdalom. Sötétedésre a temetõ gyertyák és mécsesek fényáradatában úszik. Meghatottság, tisztelet hatja át a lelkeket.


Halottak Napja Sz. Odiló, clunyi apáttól (962-1048) ered, s rendelete (998) nyomán, máig fönnmaradt. Az ünnepet a 14. század elejétõl Róma is átvette.

A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Egyes vidékeken a temetõbe vitték, s a sírokra helyeztek belõle, a maradékot pedig a koldusoknak adták. Szeged környékén „mindönszentek kalácsa”, „kóduskalács” néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek. Székely népszokás szerint cipót sütöttek, amelynek Isten lepénye vagy halottak lepénye volt a neve. Ezt kiosztották a templom elõtt gyülekezõ szegények között. Több népi hiedelem kapcsolódik az ünnephez. Többfelé úgy tartották, hogy Mindenszentek és Halottak Napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, s ha a harang szól, hazalátogatnak. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban.
Az ünnep hetében nem volt szabad mosni, meszelni, a földeken dolgozni, mert mindez bajt hozhatott a ház népére.

Halloween az egyik legrégibb ünnep. Mai formája több kultúra keveredésével alakult ki. Évszázadokkal ezelõtt a kelták a természetet magasztalták, és sok istent imádtak, de a Napisten volt a legfontosabb, aki a munkát és pihenést jelképezte. A kelta újévet november 1-én ünnepelték, mely a nap-szezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte.
Október 31-én, miután a termést betakarították és a hosszú télre elraktározták, megkezdõdött az ünnepség. A kelta papok a szent tölgyfák alatt új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, és tûz körüli táncot lejtettek. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat, és ûzik ki a gonosz szellemeket.


November elsején az emberek állatbõrökbõl és állatfejekbõl készült kosztümökbe öltöztek, és a Napisten, Samhain tiszteletére 3 napos fesztivált tartottak. Ez a fesztivál volt az elsõ Halloween.

A Kép festője: Körösfői -Kriesch Aladár
(1863, Budapest - 1920, Budapest)

Alex Tamás : Emlékdal

Térdet hajt a novemberi alkonyat.
A szél kisöpri sírok közt az utakat.
Ünnepre készül ez a fáradt őszi nap.

Hófehér keblű krizanténok,
Átölelik a gyertyafényes sírokat.
Csend ül az akácfák alatt.
Halkan beszél, ki szólni akar,
Méltóság és tisztelet

Ez jár a halottaknak.
Megkövetni élőknek a multat.
Üdvözölni a halott barátokat.
Gyújts egy szál gyertyát magadnak,
Majd imádkoznak érted a halottak.

Hófehér lelked világítsa
A gyertyafényed, hogy
Az életed, igaz emberként éljed
Kisérjenek utadon,
A MINDENSZENTEKI FÉNYEK

4 megjegyzés:

  1. De érdekes ezt nem is tudtam!Köszi, hogy feltetted.

    VálaszTörlés
  2. Köszi hogy ezt ell olvashatam, nagyon érdekell mivel a lányomnak e napon van a születés napjá.

    VálaszTörlés
  3. Boldog születésnapot kívánok Neki!

    VálaszTörlés
  4. Köszi az ö nevében , nagyon figyelmes vagy!

    VálaszTörlés