2008. május 9., péntek

Most olvastam... Genetikailag módosították a kínai kedvencet...

Rating:
Category:Other

Genetikailag módosították a kínai kedvencet...

Lila, fekete és narancssárga rizs?



Színes és ízletes rizsfajtákat állítottak elő a tajvani mezőgazdasági kutatóintézetben a Tajnung 67 jelű változat genetikai módosításával - jelentették be a héten.

Lilásfekete, barnásfekete, sötétbarna, világosbarna és narancssárga színben készültek az új változatok, mondta Cseng Tung-lung (Cheng Tung Lung), az intézet kutatója.

Az új módosulatok közül a lila-fekete rizs tartalmazza legnagyobb koncentrációban a különleges színt (bazsarózsa és búzavirágkék) adó antocianin elnevezésű antioxidáns pigmenteket.

A mikroelemek mennyisége is sokkal nagyobb ebben az új változatban. A közönséges fehér rizshez képest két és félszeres a vas- és szeléntartalma, közel kétszeres a cink és másfélszeres a réz mennyisége egységnyi adagjában.

A kutatók arra is gondot fordítottak, hogy a gyártási technológia megőrizze a rizs levegős állagát és fényes felületét, mert a helyi lakosok ezt kedvelik. Cseng szerint amellett, hogy az étel így kellemes látvány a szemnek, eredeti jó ízét is visszaadja, ha bizonyos mennyiségű fehér rizzsel főzik együtt.

Cseng szigorúan titkosként jellemezte az előállítás technológiáját. A színes rizsfajták nemzetközi bemutatkozója nyárra várható egy biotechnológiai kiállításon, ahol technológiáját felajánlják az üzleti világnak.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsa!
    Annyit mondok, én eddig sem sok rizst pusztítottam az életem során. Azt hiszem teljesen mindegy, hogy milyen lesz ezután a színe, továbbra is inkább megmaradok a krumplinál-:)))
    Szeretettel: Valentinus

    VálaszTörlés
  2. Milyen a tejbe lila rizs fahéjjal???????????

    VálaszTörlés
  3. Mi nagy rizsevők vagyunk. Barna rizst már ettünk, de ilyen szineseket még nem...
    illetve, ha teszek a rizsbe fúszert, akkor sárgás lesz, és tojást is szoktunk rátenni néha, ha olyan ételt készítek. De az más... Azért a 'génkezeltől" tartok egy kicsit...
    Nezsu, az a kása nagyon érdekes szinű lenne. Szerintem nem vmi étvágygerjesztő...

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sem lehet annyira étvágygerjesztő.

    VálaszTörlés