2008. május 22., csütörtök

Vasárnap Gyermeknap

Rating:★★★★★
Category:Other



Nemzetközi Gyermeknap.

2008 Május 25.


A világ több országában megtartott ünnepe.
1950. óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt.
Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. vh. előtt is létezett: gyermekhét, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal.



(Egy- két link ajánlat tőlem, szeretettel a kicsiknek).




Játékos szendvicsek gyereknapra



Medvefej

Hozzávalók:
a húsos krémhez: 10 dkg főtt sonka, 10 dkg párizsi, 10 dkg főtt tarja, 4 db főtt tojás, 10 dkg Rama margarin, reszelt sajt, só, mustár, bors; a szendvicsekhez: szeletelt toast kenyér, 1 csokor retek, 1 kis üveg fekete olivabogyó, 1 kaliforniai paprika, salátalevelek

A húsos krémhez a sonkát, a párizsit, a tarját és a főtt tojásokat ledaráljuk. A margarint kihabosítjuk, összekeverjük a ledarált masszával és a reszelt sajttal. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük. A kenyérszeleteket aranybarnára sütjük, majd megkenjük a húskrémmel. A medve szemét retekszeletekből, pupilláját és orrát félbevágott olivabogyóból rakjuk ki. Szája vékony csíkra vágott piros kaliforniai paprika. A hajához a friss salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, és óvatosan belenyomkodjuk a krémbe.



Boszorkányfej

Hozzávalók:
a metélőhagymás margarinhoz: 25 dkg Rama, 1 csokor metélőhagyma, őrölt koriander, őrölt fekete bors, só; a szendvicsekhez: szeletelt toast kenyér, db főtt tojás, kis üveg csemege uborka, konzerv mini csöves kukorica, pirosarany, lilahagyma, metélőhagyma, salátalevelek

A margarint finomra vágott metélőhagymával, korianderrel, borssal, sóval ízesítve jól elkeverjük. A pirítóst aranybarnára sütjük, és megkenjük metélőhagymás margarinkrémmel. A boszorkány szeme karikákra vágott főtt tojás és csemege uborka, közepén egy csepp pirosarannyal. Szempillát is készíthetünk rövidre vágott metélőhagymából. Az orra félbevágott mini kukoricából készül, szája pedig lilahagyma. A hajához a friss salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, és óvatosan belenyomkodjuk a metélőhagymás margarinkrémbe.



Macskaarc

Hozzávalók:
a tojásos krémhez: 4 db főtt tojás, 10 dkg Rama margarin, 1 dl tejföl, 1-2 szál aprított újhagyma, mustár, só, fehér bors; a szendvicsekhez: szeletelt toast kenyér, 1 db főtt répa, konzerv mini csöves kukorica, kígyóuborka, 2-3 mini paradicsom, néhány szál ropi, salátalevelek

A főtt tojások sárgáját összetörjük, a fehérjét apró kockákra vágjuk. A margarint kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejfölt, az áttört sárgáját, a felkockázott fehéjét és az apróra vágott újhagymát, jól összekeverjük, mustárral, sóval, borssal ízesítjük.

A kenyérszeleteket aranybarnára sütjük, és megkenjük tojásos margarinkrémmel. Szeletelt főtt répát teszünk a szemének, pupillának pedig egy-egy szelet mini kukoricát. A macska orra egy félbevágott mini paradicsom, szája pedig fél kígyóuborka szelet. A haját szintén salátalevélből készíthetjük el, salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, és belenyomkodjuk a tojásos margarinkrémbe. A macska bajsza 2-2 szál ropi.



Szendvicskígyó

Hozzávalók:
a metélőhagymás margarinhoz: 25 dkg Rama, 1 csokor metélőhagyma, őrölt koriander, őrölt fekete bors, só; a szendvicsekhez: 1 bagett vagy 2 nagy sós kifli, 1 csokor retek, 1 kígyó uborka, 1 db mini paradicsom, olajbogyó

A margarint finomra vágott metélőhagymával, korianderrel, borssal, sóval ízesítve jól elkeverjük. A bagettet vagy a kiflit karikákra vágjuk, és vastagon megkenjük metélőhagymás margarinkrémmel. A szeleteket a tálcán egymás mögé helyezzük. A kígyó szeme két paradicsomkarika és olajbogyó, szája pedig félbevágott uborka. A kígyó testén az uborka- és retekszeleteket felváltva nyomjuk a margarinba.

(forrás: origo.hu/noilapozo)(foto, Rama)



Csoóri Sándor: Dióbél Bácsi

Ki lakik a dióhéjba?-
Nem lakhat ott bárki,
Csak Dióbél bácsi.

Ha rácsapsz a dióhéjra,
kinyilik a csontkapuja,
és cammogva előmászik
vén Dióbél bácsi -
csak a szád
tátsd ki!


Weöres Sándor: Bodri

Bodri kutya sétál,
füle-farka szétáll,
itatója kicsi kút,
etetője mély tál.

Kőkerítés szélinél
tarka macska üldögél,
észreveszi a kutyát,
megmássza a szilvafát.



Ziki - zaka zakatol,
Megy a vonat valahol.
Én leszek a vasutas,
Te meg legyél az utas!




Gyermeknapra - zene (nosztalgia)... itt

4 megjegyzés:

  1. Megyek, telefonálok anyukámnak...:)))

    VálaszTörlés
  2. Kedves vagy, hogy megemlékezel erről a szép napról.
    Köszönöm, a gyermekeim, s az unokáim nevében.
    A zeneszámok, melengetik szívemet!
    Látom, hogy a torták közt van, boszorkány fej. Ha kell, én küldök legalább kettőt!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Péter, a figyelem felkeltés sem rossz ötlet....
    Addig gyerekek vagyunk mi is, ameddig van kinek szólni...
    Vidám hétvégét kívánok.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, nekem is jólesett olvasni a sorokat.
    Ha elküldöd, a Tiédet is szivesen felteszem!
    Legyen nagyon szép, vidám a hétvégétek!

    VálaszTörlés