2008. június 8., vasárnap

Mézsör - és Receptek is


Mézsör

A méz nem csak a világ elsõ édesítõszere, de az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid idõn belül sörré érik. Régen a fiatalasszonyok az esküvõjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Talán innen származik a mézeshetek elnevezés). A méz aszparaginsavat és Evitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a nõi nemi mirigyekre. Kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a nõi nemi mûködésekben.

A méhsört mindenhol szent italként tisztelték, és különleges, rituális alkalmakkor fogyasztották. Hogy fokozzák erõsségét, gyakran hallucinogén növényekkel fûszerezték. A maja indiánok például bódító hatású fa kérgét vagy olyan békát (Bufo marinus) merítettek az italba, amelynek kiázó pszichedellikus méreganyaga, a DMT erõsítette a mámoros hatást. A kategória legjobbjának a germánok "keserû fûvel", valószínûleg beléndekkel kevert mézsörét tartják, de a kókuszdióval elegyített mézbort is nagyon dicsérik, mivel rendkívüli módon hat a szerelemben megfáradt emberre.

Mítoszok

A maja indiánok hite szerint a Földet a méhisten teremtette. Erre az is utal, hogy egy szó jelöli náluk a világot és a mézet. Az isten miután megismertette az emberekkel a mézsör áldásos hatásait, saját oltalmába vette és ettõl kezdve csak a beavatottak ismerhették elkészítésének módját. Az ókorban a méhek fullánkjait Ámor szerelemnyilaihoz hasonlították, a kis állatok pedig a szorgalom jelképévé váltak. Ekkor a méz már mindent gyógyító csodaszer és univerzális ellenméreg hírében állt. Külsõdleges alkalmazása is szokásban volt például fejfájás és impotencia esetén, de bedörzsölve a tetvek és poloskák elpusztítására is használták. Galenus általános erõsítõ és potencianövelõ, valamint fiatalító szernek tartotta, míg Plinius egyszerûen csak mennyei csodaszernek nevezte. Európában különösen a provanszi rozmaringméz állt jótékony potenciaés erõsítõszer hírében.

Afrodisztikus hatóanyagai?

Minek köszönheti a méz afrodisztikus hatását? Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül mint az édességek általában serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelõdését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védõ hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Talán annak is van jelentõsége, hogy a méz bizonyos enzimei a sejtanyagcsere katalizátoraként elõsegítik a szervezetben végbemenõ kémiai folyamatokat. Indiában például gyakran külsõleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenõcs nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetõen folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

Vadméz

Gyógyszerként és afrodiziákumként a vadmézet tartották a legjobbnak, mint például a mexikói fullánknélküli vadméh mézét (miel virgen) vagy a kínai Su kungot. Az utóbbi egy kínai fûszerkönyv szerint erõsíti az akaraterõt, és csökkenti a test idõskori elgyengülését. A bolíviai callahuaya indiánok a lépbõl préselik ki a vadmézet, és a visszamaradt lépet (poge) is felhasználják impotencia és meddõség kezelésére, de az oregánóval fûszerezett mate teájukba is belefõzik, melyet afrodiziákumként fogyasztanak.

Méhtermékek

Nemcsak a méznek tulajdonítottak fiatalító és afrodisztikus hatást, hanem a többi méhterméknek is. Méhviaszból formázták például a szerelmi varázslások ember alakú bábuit. Ez a rítus a mai napig is él a woodoo kultúrában. Az ázsiai népek szerint a méhviasz megakadályozza az öregedési folyamatokat és az impotenciát. A leghatékonyabbnak mégis a méhpollen számít, ami naponta fogyasztva megõrzi a testi egészséget és hatalmas nemi aktivitást eredményez. Újabban a nyugati országokban is rendszeresen fogyasztják, és a dokumentációk többkevesebb sikerrõl is beszámolnak. A gyógyító és megelõzõ hatás elvitathatatlannak tûnik, de erotikus hatását idõnként nyilvánosan kigúnyolják, titokban azonban sokan ilyen célból is élnek vele.

 Royal jelly

A legritkább és legnehezebben hozzáférhetõ méhtermék a gelée royal. A méhlárvák kezdetben csak ezzel táplálkoznak, késõbb pedig kizárólag az anyakirálynõ lárvája eheti ezt a mennyei eledelt. Csak az utóbb idõben dolgoztak ki megfelelõ eljárást a kinyerésükre, ugyanis a gelée royal rendkívül érzékeny fényre, hõre, nedvességre. Az orvosi, egészségügyi kutatások a legújabb csodaszereként tartják számon, zsírokat, egyszerû cukrokat, B1, B2, B6 vitamint, ásványi anyagokat, nikotinamidot, biotent, aminobenzoesavat, enzimeket és hormonokat, valamint eddig nem azonosított vegyületeket tartalmaz.

Hatékonynak bizonyult érelmeszesedés, emésztési zavarok, bõrbetegségek, szövethiány, és kiválasztási panaszok gyógyításában. Ugyancsak gyakran számolnak be az impotencia és a frigiditás kezelésében való sikeres alkalmazásáról. Több kísérleti személy említette, hogy kúraszerû alkalmazása a nemi képességeit fokozta. Tudományos kísérletek pedig igazolták, hogy a spermatermelésre serkentõleg hatott, ezáltal a libidó is erõteljesebb volt, és a szexuális izgalom is növekedett. A Viagra sikerét követõen megjelent természetes potencianövelõ, a Niagra fõ hatóanyagai között is megtaláljuk a royal jellyt. Lehet, hogy azok a bizonyos azonosítatlan összetevõk felelõsek az afrodisztikus hatásért?

(A témát az internetről állítottam össze)




Mézsör

(kelta nászi ital)

1,5 kg méz (lehetõleg világos legyen)
1 citrom
1 narancs
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav vagy 1 csipet élesztõ

Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztõedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erõsen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

* Erjesztõedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy mûanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.

Mézsör


Hozzávalók:
1,5 kg méz
10 l víz
25-50 dkg cukor
fűszerek (fahéj, szekfűszeg, vanília, gyömbér)
esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
1 szelet pirítós
5 dkg élesztő

Elkészítése:
1., A 10 l vizet felforraljuk
2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)
3., Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...)
4., Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
5., Az élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni)
       Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minnél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el)

Mézsör

Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

A szomjas utazó - Anglia: Mézsör

Dokumentumfilm, 25 perc 

Martin Bobak, az University College London kutatója, és csapata Csehországban a sörfogyasztás és a testsúly közötti összefüggéseket kutatva meglepő felfedezést tett. Kiderítették, hogy nincs összefüggés a sörfogyasztás és az elhízás között, a "sörhas" tehát csak legenda.

A mézsör meg direkt egészséges. Tele van energiával, vitaminokkal miegyébbel. Mert ugye a méz közel 200 féle tápanyagot tartalmaz. Sorra veszem: aminosavak (19 féle), vitaminok (11 féle, a legtöbb vitamin a mézben fordul elő), 33 féle ásványi anyag (kobalt, kadmium, mangán, alumínium, vas, jód, kén, réz, cink, mangán, nátrium, klór stb.) fontos enzimek, glükóz, fruktóz és hormonok is találhatók benne.
 
A mézsör elkészítése nem túl bonyolult feladat. Friss, tiszta vízben fel kell oldani Micimackó kedvencét, és a méz pár óra múlva erjedni kezd, majd sörré érik. Az ősi társadalmakban szent italként tisztelték a mézsört, Babilonban már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Bódító hatását különböző adalékanyagokkal fokozták; a maják például "mérges" békát áztattak a sörükbe vagy hallucinogén növényekkel fűszerezték.
 
Nos lehet, hogy a béka fokozza a bódító hatást, de én inkább maradok kókuszos mézsörnél.

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes.Tudtam,hogy van mézsör,de hogy hogyan csinálják fogalmam sem volt:)

    VálaszTörlés
  2. Na, akkor most ki lehet próbálni...

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon érdekes írás volt! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Tartalmas, jólfelépített, érdekes írás.
    Minden elismerésem, és köszönöm az infókat!
    Adicsa

    VálaszTörlés
  5. Szia Kedves Andrea!
    Köszönöm a kedves szavaidat és a látogatásod!

    VálaszTörlés
  6. Hello! Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a 10 literes 1,5 kilós mézsör recept menniyre bódító hatású? És mennyi fűszer kell bele, hány gramm fahéj, gyömbér, és persze a cukor menniysége is mérvadó:D

    VálaszTörlés
  7. és persze melyiket részesítitek előnybe, melyik a legjobb?:)

    VálaszTörlés
  8. Szia! Az igazat megvallva, én nem iszok sört sem, nem is értek hozzá, h. melyik a jó!
    A témát a netrő, (több helyről)l gyűjtöttem össze és tettem fel ide az oldalamra.

    Ma hallottam a Kossuth Rádióba, hogy egy Zalai fiú főz sört II. Erzsébet ünnepségére

    VálaszTörlés