2008. július 17., csütörtök

Bob Marley, a reggae királya

Rating:★★★★★
Category:Other


1945. február 6-án a jamaikai Nine Milesben született Bob Marley, az 1970-es évektől a reggae zene egyik legjelentősebb képviselője, a rasztafári mozgalom hirdetője.
1945. február 6-án a jamaikai Nine Miles nevezetű kis faluban egy helybeli fiatal fekete nő és egy idős angol katonatiszt botrányos házasságából született Bob Marley, reggae zene egyik legjelentősebb képviselője. A szülők kapcsolata hamar nagyon megromlott, így a fiút az édesanyja egyedül nevelte fel.
Miután betöltötte a 16. életévét és befejezte az iskolát, Jamaika fővárosába, Kingstonba költözött, ahol a szegénynegyed nyomorúságában a zenélés jelentette számára a boldogságot. A zene iránti elkötelezettsége ellenére - anyja kívánságára - bicikliszerelőként vállalt állást. Néhány év után azonban felhagyott a szakmával, és minden idejét a zenélésnek szentelte.
1961-ben az egyik barátjával, Bunny Wailerrel együtt megalapította a Rudeboyst, amelyet később The Wailing Wailers-re kereszteltek át. Az általuk megteremtett és népszerűsített reggae rövid időn belül közkedveltté vált.
Az évek folyamán a rasztafári mozgalom tagjává vált Bob Marley és csapata az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában számtalan koncerten lépett fel, ahol az idegen hangzással elvarázsolta a közönséget. A „No women, no cry”, „I shot the sheriff” vagy a „Stir it up” örökzöld világslágerek lettek.
Pályája csúcsán, 1980-ban azonban kiderült, hogy áttétes rákban szenved. Valószínűleg egy korábbi futballbalesetéből kifolyólag bőrrák alakult ki nála, amelyet nem kezeltetett időben, és az átterjedt a májára, tüdejére és az agyára. Utoljára 1980 szeptemberében a pittsburghi Stanley színházban lépett fel.
A világ legkiválóbb specialistáinak szakértelmét kérve komoly és többnyire fájdalmas gyógykezeléseknek vetette alá magát. Miután a New Yorki Cancer Center (Rákközpont) elismert orvosa, Sloan Kettering csak néhány hete adott neki, Marley a németországi Rottach-Egernbe utazott, a csodadoktorként kikiáltott Dr. Josef Isselshez. Végül 1981 tavaszán az orvosnak és paciensének egyaránt be kellett látnia, hogy a betegség visszafordíthatatlan. Május 8-án Bob Marley a hazautazás mellett döntött. A floridai átszállást azonban a legyengült szervezete már nem bírta ki, 36 éves korában a miami kórházban hunyt el.
Holttestét Jamaikába szállították, ahol ünnepélyes keretek között, mintegy 100 ezer gyászoló jelenlétében a nine miles-i mauzóleumban helyezték végső nyugalomra. Halála után a 30 millió dolláros hagyatékán az örökösök, a producerek, valamint a lemezkiadók hosszú évekig marakodtak.
(geographic.hu)



A zenéjével Rita Marley folytatja a fiatalon elhunyt férje, Robert Nesta Marley által megkezdett utat, de új elemekkel is gazdagítja azt. Zenéje kitűnően bizonyítja, hogy milyen sokféleség és változatosság rejlik a reggae zenében, ha azt egy megfelelő alkotó- előadóművész ötvözi a gospel, a rhythm and blues, a jazz vagy a soca elemeivel. Dalainak mondanivalójáról a Reggae Királynő így vallott: "Üzenetem az öröm ünneplése és az egymás iránti szeretet; a harc és háború mentes élet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése