2009. február 18., szerda

Miért fontos sok vizet inni?

Rating:★★★★★
Category:Other

Az emberi szervezet nagy százalékban tartalmaz vizet, melyből a nap során sokat veszít. Nagyon fontos, hogy pótoljuk, de miért és hogyan?

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken. Elsőre talán meglepő, hogy mennyi vizet tartalmaz testünk, de a folyadéknak nagyon összetett és fontos szerepe van a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A víz élettani szerepe

* A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést.
* Fontos szerepet játszik a vér összetételében.
* Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában.
* Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához.
* Befolyásolja a testhőmérsékletet.
* Alakítja a sav–bázis egyensúlyt.

Hol van a testben ennyi víz?

A víz nagy része a szervezeten belül a sejtekben található, a sejten kívüli mennyiség pedig a nyálkahártyában, a különböző testváladékokban – például a nyálban, az emésztőnedvekben, a vizeletben, a könnyben vagy az izzadságban – és a vérben.

Hogyan veszíthetsz belőle?

Vizet veszítesz emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék és ásványi só, vitamin távozik testedből. Ha eleget iszol, folyadékháztartásod egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszol tudatosan eleget. Könnyebben elfáradsz, esetleg szédülsz, émelyegsz, fokozódhat a savtermelésed, nem tudsz kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírásod, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebb leszel, vagy rosszul alszol.

Mennyit és mit?

Éppen ezért jó volna, ha naponta meginnál legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Az elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat főleg a táplálkozásból kell kinyerned, ezért a megfelelő folyadékpótlás mellett a változatos étrend is különösen fontos.
Ha diétázol, sportolsz, esetleg valamilyen állandó betegségben szenvedsz, a folyadékigényed is megváltozik. Ilyenkor általában többet kell innod, de legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, és kikéred tanácsát.

Természetesen nem csak vízzel pótolhatod a napközben elveszített folyadékot. A levesek, a gyümölcslevek, a cukormentes, leginkább otthon elkészített üdítőitalok és a lédús gyümölcsök is remek folyadékforrás lehetnek. Nyáron az ember kevésbé kívánja a forró levest, így ez helyettesíthető gyümölcsturmixokkal, cukormentes limonádéval vagy jégkásával is.

Cukorbetegek figyelem!
A cukorbetegség egyik tünete lehet az állandó, ok nélküli szomjúságérzet. Ennek oka az, hogy a magas vércukorszint mellett jelentős mennyiségű cukor távozik a szervezetből, amely nagy mennyiségű vizet visz magával. Éppen ezért, ha cukorbeteg vagy, figyelned kell arra, hogy az átlagos 1,5-2 liter helyett több vizet igyál. A szomjúságérzet jelezheti azt is, hogy a gyógyszerek, amelyeket szedsz, hatástalanok, vagy nem jól állították be az inzulinodat.

5 megjegyzés:

  1. Mekkora igazságot közöltél velünk, bizony ha valaki ( orvos ) rám néz, azonnal azt mondja - " nem iszik elég folyadékot " Szomjúságot soha nem érzek, ezáltal nem is iszok. Időnként erőt veszek magamon és iszok, de valósággal kínszenvedéssel. Azért hátha megmaradok.:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! - Iszom eleget! - De jó a megerősítés!!!!

    VálaszTörlés
  3. Judit, sajnos én is rossz "ivó" vagyok! Este észreveszem,
    hogy fáj a vesém körül, aztán megígérem magamnak, hogy holnap betartom az utasítást.
    (pár napig sikerül, de hiába, ha nem vagyok szomjas..)....

    VálaszTörlés
  4. Van egy jó közmondásom: a víz öl, butit és nyomorba dönt, de az alkohol az örök életet ad. (csak vicceltem) de az igaz, hogy a víz nekem nagyon nedves ezért télen bort (forralt) nyáron sört (barna)
    szeretem..Sajnálom, de a víz mindenki másnak nagyon egészséges.

    VálaszTörlés